Facebook bij overlijden

Facebook bij overlijden

Als je net een bent dierbare verloren, is er in eerste instantie vaak weinig tijd voor je emoties. Er moet ontzettend veel geregeld worden voor de uitvaart, het stopzetten van verzekeringen, abonnementen en het verdelen van bezittingen. Na deze eerste fase komt de tijd van bezinning waarin je eindelijk je verdriet de ruimte kunt geven. Het is vaak in deze periode dat nabestaanden gaan nadenken over het Facebook account van de overledene. Hieronder kun je lezen wat voor mogelijkheden er zijn voor het Facebook account van je overleden dierbare.

Actief, verwijderen of herinneren

Je kunt er voor kiezen het profiel van je overleden dierbare te laten zoals het is, om te zetten in een herdenkingspagina of de pagina verwijderen. De keuze die je hiern maakt is natuurlijk erg persoonlijk. Het is maar net wat voor persoon de overledene is geweest. Had hij of zij veel vrienden, veel connecties, veel groepen waar hij of zij bij was aangesloten? Was hij of zij dagelijks op Facebook te vinden of juist bijna nooit?  Maar ook de gevoelens van de nabestaanden spelen een grote rol. Sommige mensen vinden het fijn om een herinneringsplek te hebben waar ze naar toe kunnen keren terwijl anderen juist niet geconfronteerd willen worden met hun verlies. Al deze vragen en afwegingen kunnen je helpen in het nemen van de voor jou juiste beslissing.

Actief account

Indien je het account actief laat moet je er rekening meehouden dat het account ook terugkomt in suggesties en herinneringen, de push berichten die Facebook nu en dan stuurt van gebeurtenissen uit het verleden. Dit kan pijnlijke situaties opleveren, maar sommige mensen ervaren dit juist weer als mooie onverwachte momenten waarin de overledene juist weer dicht bij het leven staat.

Herinnerings account

Met een herinneringsaccount kun je bijvoorbeeld uitschakelen dat er via het profiel van de overleden berichten worden ontvangen. Je kunt dit ook wel toelaten zodat vrienden en familie kunnen laten blijken dat de overledene in gedachten nog vaak bij hun is. Daarnaast kun je bij de status een persoonlijk bericht schrijven waarin je meldt dat het een herinneringsaccount is.

Account verwijderen

Het verwijderen van een account wordt minder vaak gedaan, omdat je hiermee iemand geheel laat verdwijnen. Redenen die we tegen zijn gekomen om het account juist wel te verwijderen zijn negatieve reacties op de Facebook pagina’s of het feit dat de herinnering en het verdriet zo persoonlijk zijn dat het niet past op Facebook.

Toegang tot het Facebook account van de overledene

Wat je ook met het profiel gaat doen, het is het makkelijkste wanneer je de inloggegevens hebt. Zo kun je zelf de aanpassingen in het account maken zonder dat je door de administratieve molen van Facebook heen moet. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je hier een aanvraag doen bij het Facebook team. Zij zullen je helaas nooit toegang geven tot het account zelf, maar als je kunt bewijzen dat je een direct familielid bent én een overlijdensakte hebt kunnen zij wel de status van het account aanpassen. Mocht je toegang hebben tot het emailadres van de overledene dan kun je natuurlijk ook een nieuw Facebook wachtwoord laten verzenden naar het emailadres en zo de administratieve molen van Facebook omzeilen.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen in de keuze die je gaat maken, sterkte in deze moeilijke periode.